Очаквано аржентинеца Лионел Меси получи наградата за най-добър футболист в света на ФИФА за 2022 година на церемония в Париж.

За суперзвездата на Пари Сен Жермен и Аржентина това е трето такова отличие от ФИФА в кариерата, след като взе наградата и през 2009 и 2019 година.

Меси изпревари за приза двама французи – съотборника си в Пари Сен Жермен Килиан Мбапе и носителят на "Златната топка“ Карим Бензема.

Церемонията очаквано се превърна в триумф за
© facebook.com/fifaworldcup/
Аржентина. Освен Меси, с отличия си тръгнаха и вратарят на националния тим на Аржентина Емилиано Мартинес, селекционера на Аржентина Лионел Скалони и феновете на националния тим на Аржентина.

Голямата звезда на женския тим на Барселона и на Испания Алексия Путеяс е най-добър футболист за 2022 година при жените. Тя бе предпочетена пред американската футболна икона Алекс Морган и англичанката Бет Мийд.

Призът за най-добър треньор на ФИФА при мъжете спечели селекционерът на националния отбор на Аржентина Лионел Скалони. 44-годишният специалист, който часове преди церемонията официално продължи договора си като национален селекционер на Аржентина до 2026 година, изпревари треньора на Реал Карло Анчелоти и мениджъра на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола.

При жените №1 е селекционерът на националния тим на Англия Сарина Вигман. Нидерландката получ
© facebook.com/fifaworldcup/
и наградата си от Христо Стоичков.

Аржентинецът Емилиано Мартинес е вратар №1 при мъжете. Стражът на Астън Вила изпревари Ясин Буну от Мароко и Тибо Куртоа от Белгия.

При дамите най-добра вратарка е англичанката Мери Ърпс.

Наградата "Пушкаш" за най-красив гол за 2022 година е за поляка Марчин Олекси от отбора от играчи с увреждания на Варта (Познан).

Призът на ФИФА за най-добри фенове за 2022 година е за привържениците на световния шампион Аржентина.

Грузинецът Лука Лочошвили стана носител на специалната награда за феърплей. Защитникът на Кремонезе бе отличен, защото спаси живота на противников футболист, който си беше глътнал езика по време на мач от австрийското първенство през миналата година.

В символичния отбор на ФИФА за 2022 година влязоха Тибо Куртоа (Реал Мадрид и Белгия), Ашраф Хакими (ПСЖ и Мароко), Жоао Кансело (Байерн/Манчестър Сити и Португалия), Върджил ван Дайк (Ливърпул и Нидерландия), Кевин де Бройне (Манчестър Сити и Белгия), Лука Модрич (Реал Мадрид и Хърватия), Каземиро (Манчестър Юнайтед и Бразилия), Лионел Меси (ПСЖ и Аржентина), Карим Бензема (Реал Мадрид и Франция), Килиан Мбапе (ПСЖ и Франция), Ерлинг Холанд (Манчестър Сити и Норвегия).

Футболистите, играещи в Реал (Мадрид) пропуснаха церемонията заради предстоящия мач на тима срещу Барселона от полуфиналите в турнира за Купата на Испания.