Почти 40 медалисти от големи първенства идват за 60-то издание от турнира "Дан Колов - Никола Петров" по свободна и класическа борба в зала "Левски София".

Схватките са от четвъртък до неделя (2-5 март).

Американските пристигат в България с олимпийския шампион от Рио де Жанейро и трикратен първенец на света в свободния стил Кайл Снайдър (97 кг.), както и с Томас Гилман (61 кг.), който бе трети на Игрите в Токио. 

В състава на Албания личат имената на световния шампион Зелимхан Абакаров (57 кг) и многократния медалист от големи първенства Ислам Дудаев (65). В България пристигат още европейските шампиони Владимир Егоров (57) от Македония, Теймураз Саказанов (74) и Ахсарбек Гулаев (79) от Словакия. На тепиха ще излязат и трима европейски първенци до 23 години - Абубакар Абубакаров (86) от Азербайджан и Сари Рамазан (79) и Ерхан Ялалячи (97) от Турция. Япония ще бъде представяна от световния шампион до 23 години Тацуя Ширай (92).

В класическия стил има и олимпийски медалист. Киргизстан е с Акзол Махмудов (77), втори на Игрите в Токио и шампион от Световното през 2022, както и със Золаман Шаршенбеков (60), който е № 1 в света за миналата година. Турците също са със световен шампион в състава си – Бурхан Акбудак (82). Със силен състав идват и арменците – Храча Погосян (63), европейски шампион до 23 години, Славик Галастян (63), призьор от големи първенства, Малкас Амоян (67), световен и европейски първенец до 23 години, както и Карапет Чайлян (82), многократен призьор от големи първенства. Норвегия пристига с двама европейски първенци - Мортен Торесън (67) и Феликс Балдоф (97), а Румъния е с Михай Раду Михут (67).

При дамите зрителите в зала "Левски София" ще видят Мария Стадник (50) от Азербайджан, която е носителка на 4 медала от Олимпийски игри и двукратна световна шампионка. Японките ще бъдат със световната си шампионка Акари Фуджинами (55) и азиатската шампионка Сара Натами (59). Тунис е включил бронзовата олимпийска медалистка от Рио 2016 Марва Амри (62). Турция пристига с Ясемин Адар (76), бронзова олимпийска медалистка от Токио и двукратна световна шампионка.

Българските национали продължават подготовката си в Тетевен заедно с първите отбори, пристигнали от чужбина.

На тепиха ще излязат над 400 борци от 40 страни. Жребият за първите категории ще бъде теглен в сряда, 1 март, от 16:30 часа. Първите схватки са в четвъртък, 2 март, от 10:30 часа.