Седмият в световната ранглиста Даниил Медведев засегна тема, която напоследък е все по-наболяла. Руснакът говори за топките в тениса, които според него се отразяват върху здравето на него и колегите му по време на състезанията. Шампионът от US Open през 2021-а година година говори от опит, тъй като непосредствено преди загубата си от Себастиан Корда на тазгодишния Australian Open е имал болки в китката, които оправдава с топките.

"Най-трудното за мен бе да свикна с топките. Искам да говоря малко повече за това, защото в Австралия почувствах, че те не са достатъчно добри за твърдите кортове и в мача с Корда, преди него имах изключително голяма болка в китката, но си помислих, че това е мой проблем, така че няма да говоря много за това“, започна той.

Макар първоначално Медведев да е отдавал дискомфорта на собствените си физически проблеми, разговор с негов колега от тура по-късно го е накарал да осъзнае, че може би топките причиняват болката.

"Тогава в Ротердам играч от двойките дойде при мен и започна да говори за топките. Сподели, че всички имат проблеми с лакет, китка. Той смята, че е заради топките. Казах си: "Уоу, значи не съм единственият“.

Въпреки че спечели титлата в Нидерландия и Доха, според руснака топките в Австралия, както и тези в Ротердам, и Катар не са приспособени за твърд корт, защото са твърде меки, причинявайки на състезателите дискомфорт с ракетите. Това увеличава натиска върху китката и лакътя, причинявайки контузия.

"Тези топки не са достатъчно добри за твърди кортове. Те са много пухкави. Голям стрес е да се играе с тях. Това трябва да бъде преосмислено, тъй като, ако не работя достатъчно с китката си всеки ден, ще бъде доста болезнено. Ако 15 играчи излязат и кажат: "Да, чувствам същото“, тогава е проблем на топките. Ще изчакам и ще видя какво ще се случи, когато и други състезатели получат същия въпрос“, допълни Медведев.