Селекционерът на националния отбор на България за мъже Росен Барчовски призна, че не е доволен от съдийството на мача с Португалия, спечелен с 90:82 точки, но недостатъчно за първото място в предквалификационната група за Евробаскет 2025. "Трикольорите" се нуждаеха от успех с над 10 точки разлика, за да изпреварят съперника си в класирането.

"Трудно е да направя някакво много мъдро обобщение в момента, под такава емоция след такъв адреналин. Водехме със 17 точки. Тези 11 точки са много, за да си спокоен, разликата трябва да стане 25 в съвременния баскетбол и пак не можеш да си сигурен. За мен най-голямата ни слабост в играта бяха техническите грешки. Лишихме се от възможност да атакуваме с тези грешки. Това е основното. Второто е, абсолютно необяснимо за мен, че те са изпълнили 34 нарушения, а ние - 18. Направили сме 10 нарушения повече от тях. И двата отбора играха агресивно, но имам чувството, че съдиите се престараха. Не мога да кажа, че е нарочно, но като сложа тези неща и безумния неспортсменски фаул на Везенков - това е тактически фаул, който се прави в цял свят и не можеш да предрешаваш мача. Добре, два наказателни и наша топка с 10 секунди, но така предрешваш двубоя. Траванте Уилямс през целия мач беше за Оскар. Цял двубой провокации, цял мач симулации и подобни. 10 път им казах, но нищо не отсъдиха. Не съм доволен от съдийството", категоричен бе Барчовски.

"От отбора съм доволен, за 3-4дни събрани дадоха всичко от себе си. Най-голямата победа днес е залата, публиката и децата, които дойдоха. Това е най-голямата победа за българския спорт. Смисълът на спорта за високо спортно майсторство, освен комерсиална част, има и идеална, която е по-важна - да пали младите хора и децата да идват в залите. Много близко бяхме", каза още наставникът.

"Трябва да се появят новите Чавдар Костов и Павлин Иванов. Това нещо обаче не може да се случва в националния отбор, а в клубовете. Когато се случи там, тогава ще се случи и в националния отбор. Талантливи са, стараят се, помагат, но за да станат фигури, трябва да извървят много път. Не, все още нямаме такава класа, че да излезем и да победим с 20 точки Португалия", допълни той. 

"Много лош избор правят някои от играчите, стараейки се на всяка цена да бъдат в чужбина. Тази чужбина може да те развие, ако попаднеш на място, където водиш много сериозен тренировъчен процес и играеш. Когато не се случва, ти си само в чужбина. Сега не виждам какво толкова се намира. Има много играчи, да не споменавам имена, които летяха в облаците за чужбина, върнаха се в България, поиграха една-две-три години и стигнаха до националния отбор. Такъв пример е Симеон Лепичев, някъде обикаляше по някакви дивизии, но дойде в България, изигра един полусезон и се показа. Трябва да мислят и самите играчи, и агентите им, и близките им", продължи специалистът.

"В предстоящата квалификация през лятото не съм гледал умишлено кои са отборите и каква е схемата. Нещо от порядъка на 12 отбора за 4 места. Ние зависим изключително много от това дали ще дойде Александър Везенков, дали ще дойде Коди Милър-Макинтайър, дали Данчо Минчев ще е здрав и т.н. Трябва да имаме много по-широка база, за да можем да компенсираме тези неща. За подготовка ще се намери време, но това е много труден период. Събирането през този период е много тежко", завърши Барчовски.