Националният отбор на България победи Португалия с 90:82 точки (19:19, 24:21, 27:18, 20:24) като домакин в "Арена Ботевград“ от шестия, последен кръг в група F на предварителните квалификации за Евробаскет 2025 за мъже. Българският отбор не успя да победи с повече от 10 точки, завърши на второ място в групата и ще трябва да играе допълнителни пресявки заедно с останалите 8 състава, които не успеят да продължат напред. Те ще се присъединят към 4 отбора (Република Ирландия, Косово, Албания и Люксембург), които останаха последни в предишния етап и така ще бъдат определени последните класирали се за основните квалификации, които ще включват 32 отбора.

Португалците, победителите от другите две квалификационни групи, както и Кипър се класират за същинския етап на европейските квалификации.

Осемте, които не успеят да направят това в тази фаза, ще се присъединят към четирите отбора (Република Ирландия, Косово, Албания и Люксембург), които останаха последни в предишния етап и ще бъдат определени последните класирали се за основните квалификации, които ще включват 32 отбора.

Преди срещата голямата звезда на българския отбор Александър Везенков получи наградите за Спортист № 1 на България и Спортен Икар за 2022-а, с които бе отличен в края на миналата година. Призовете му бяха връчени от президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

Везенков завърши като най-резултатен с 30 точки, 4 борби и 2 асистенции за 37 минути на терена.

Селекционерът Росен Барчовски избра в титулярния състав да започнат Чавдар Костов, Коди Милър-Макинтайър, Йордан Минчев, Александър Везенков и Симеон Лепичев.

Националите поеха инициативата в началото, Везенков стартира със самочувствие и вкара първите 5 точки за България. Домакините водеха до последните две минути и половина, в които португалците обърнаха до 13:10 след тройка на Рафаел Лижбоа и наказателни удари на Кандидо Са. Гостите задържаха водачеството до последните секунди на частта, в които с тройка Иван Алипиев изравни за 19:19. Александър Везенков вкара 11 от 19-те точки за България в първите 10 минути.

Баскетболистите на Португалия пак излязоха напред в началото на втората четвърт, но с поредни кошове на Павлин Иванов и Чавдар Костов България дръпна с 26:22. Играта продължи кош за кош, гостите повеждаха с по три точки, а националите намаляваха. Две минути преди почивката Везенков изравни за 35:35, но гостите бързо вкараха нова тройка. Отново точна стрелба на Везенков от далечна дистанция върна равенството, а Чавдар Костов реализира за 41:38 в полза на българския тим, преди Иванов да фиксира крайното за първото полувреме 43:40.

Националите започнаха стабилно третата четвърт и дръпнаха на три пъти с 6 точки, но португалците бързо намаляваха разликата. Четири минути след почивката Костов вкара тройка за аванс от 7 при 53:46 и пак той реализира на два пъти за преднина от 9 при 56:47. С два коша и точни наказателни удари Коди Милър-Макинтайър покачи на 13 аванса на България за 62:49 при оставащи три минути в този период. Борбената игра на българските баскетболисти даде резултат, като те поведоха с 14 точки при 66:52 минута и половина преди края на частта, а преди последните 10 минути домакините водеха със 70:58.

В началото на последния период Павлин Иванов отбеляза тройка за 73:58, фиксирайки най-голямата преднина на българите до момента от 15 точки, но съставът на Португалия отново бързо свали разликата. Седем минути преди финала България водеше със 79:65 след три точни наказателни удара от Везенков, а малко по-късно тройка на Иванов покачи аванса на домакините за втори път до 15 точки при 82:67. Комбинация между Димитров и Везенков доведе до аванс от 17 при 84:67 при оставащи четири минути и половина в мача. Гостите се възползваха от грешки на България в тези моменти и намалиха пасива си до 11 точки, преди Иванов да отбележи две поредни тройки за преднина от 90:76 две минути преди края. Диого Вентура намали разликата с два наказателни удара, а при оставащи 50 секунди той вкара още един за 90:79. Вентура открадна топката от Милър-Макинтайър 42 секунди преди края и след отсъденото неспортсменско нарушение, той добави още един за 90:80 и притежание на гостите, които пропуснаха и България имаше 28.3 секунди за атака. Топката стигна до Павлин Иванов, на когото бяха отсъдени крачки при оставщи 9 секунди. Последва неспортсменско нарушение за Везенков в опита му да извърши фаул и да даде шанс на България впоследствие да атакува, а Португалия успя в целта да се класира напред, макар и да загуби срещата.

Чавдар Костов реализира 19 точки и 4 борби, а Павлин Иванов добави 18 точки и 2 борби.

За Португалия най-резултатен бе Траванте Уилямс с 21 точки, а Диого Вентура добави 16 точки и 3 борби.