Състезателят по вдигане на тежести Игор Сон, който спечели бронз в категория до 61 килограма на Летните олимпийски игри в Токио през 2021 година, бе наказан за 8 години заради употреба на допинг, съобщи агенция АП.

Федерацията по вдигане на тежести на Казахстан обяви, че Сон е сред шестимата представители на страната, които са санкционирани за допинг.

През март миналата година стана ясно, че те са дали положителни тестове за допинг след проби, взети от казахстанските антидопингови власти.

Това е второ наказание за допинг в кариерата на Игор Сон, който изтърпя 7-месечна санкция през 2015 година.

Според местната централа по вдигане на тежести, Сон няма да загуби олимпийския си медал.

"Това извънсъстезателно тестване бе проведено 6 месеца след международните състезания, в които тежкоатлетите участваха, така че няма казус с дисквалифицирането на резултатите им или връщането на спечелените медали. Подчертавам това особено във връзка с олимпийското отличие на Игор Сон“, каза генералният секретар на федерацията Алдияр Нуралинов.

Сон стигна до бронза в Токио със сбор от 294 килограма (131 кг. и 163 кг.), а първенец в категорията стана китаецът Фабин Ли с олимпийски рекорд от 313 кг. (141 кг. и 172 кг., което е олимпийски рекорд).