Олимпийската медалистка в категория до 57 кг от Игрите в Токио - Евелина Николова се завръща на тепиха за рейтинговия турнир "Ибрахим Мустафа", който започва от утре, четвъртък, в Александрия (Eгипет). 

Тя пропусна първия рейтингов турнир за сезона в Загреб в началото на месеца, заради лека травма.

На тепиха, след дълга пауза в която лекуваше травма, се завръща и Юлияна Янева (68 кг), носителка на световната купа през  2020-а и втора в Европа през 2021-а. В същата категория ще стартира и София Георгиева (68), трета на Европейските игри през 2019-а година.

Надпреварата носи точки за световната ранглиста, според която състезателите се подреждат в схемата на големи първенства, така че най-силните и с най-предно класиране да бъдат поставени и да се разминат на старта.

Категория до 62 кг отново ще събере три наши шампионки, които спорят за титулярното място - Тайбе Юсеин, Мими Христова и Биляна Дудова. Трите атакуваха призовите места и в Загреб, но в нито една среща не успяха да излязат една срещу друга. А до подиума стигна само Биляна - бронз. 

Женският тим е воден от националния селекционер Петър Касабов и Серафим Бързаков, двукратен световен и 4-кратен европейски шампион.

Преди турнира част от тима бе на лагер в Александрия.

При мъжете ще има само един наш представител - Айк Мнацаканян, трети на европейско и световно първенство, който е заявен в категория до 77 кг на класическия стил. 

С него него ще бъде и треньорът Тарек Абделслам, родом от Александрия.

На турнира ще има и наш съдия - Филип Манолов.

Както на първия рейтингов турнир, така и сега, елиминациите и финалите ще са в един ден!

Жребият ще бъде теглен днес от 18 часа за класическия стил. Схватките започват в четвъртък от 10 часа. Айк ще излезе на тепиха в петък. Тогава ще стартират и жените ни.

В надпреварата ще се включат 463 състезатели, толеранс 2 кг.

От тази година Международната федерация раздава и премии за призьорите на рейтинговите турнири. Така първите ще получат по 1500 швейцарски франка (1500 eвро), "сребърните" - по 750 (750 eвро), а "бронзовите" - по 500 (500 евро). 

Резултатите може да следите ТУК и ТУК.