Най-голямо състезание по гребане в страната ни за 2023 година ще се проведе в Пловдив, предаде репортер на "Фокус". Градът е домакин на Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години. Шампионатът на планетата ще е от 19 до 23 юли на Гребния канал.

Организационният комитет на първенството даде днес обширна пресконференция, на която съобщи любопитни подробности за надпреварата. Пред медиите застанаха Иван Попов - председател на организационния комитет на Световното първенство, Румяна Нейкова - национален треньор по гребане, Георги Титюков - заместник-кмет на Пловдив.

Ето какво заявиха участниците в брифинга пред камерата на "Фокус":

Иван Попов: Това ще бъде трето поред първенство за нас в тази възрастова категория. Вече са подали заявка 19 страни с 826 състезатели. Около месец май ще пристигнат и още заявки. Но всички водещи страни в гребането ще са тук. Така че ще имаме възможността на наблюдаваме първенство от много високо ниво – едно истинско шоу, тъй като каналът е един от най-бърздите в света.

На практика ние сме готови да посрещнем първенството. Има някои козметични промени – те са най-вече във финалната кула. Тече обществена поръчка. Спокойно – ще си свършим работата. Ще запазим ковид изискванията от 2021 година, но няма да правим допълнителни тестове. Няма да има задължително изискване за носене на маски. Имаме достатъчно места да приемем лодките на участниците.

Георги Титюков: Между 5 и 10 милиона евро влизат в икономиката на града при едно такова състезание. Ползите за мен са безспорни. Това сигурно е 10-о или 11-о първенство по гребане от голям ранг в Пловдив. Нямаме притеснения по отношение на организацията. Смятам, че ще се представим добре.

Гледайте в прикаченото видео още подробности за предстоящото световно първенство по гребане!