Ливърпул приема Реал Мадрид в първия 1/8-финал между двата отбора този сезон в Шампионска лига.

"Червените" завършиха група "А" на второ място след Наполи по голова разлика, а "белия балет" бе първи в "F" пред РБ Лайпциг.

Мърсисайдци и кастилци имат имат дълга история помежду си в Европа. Англичаните и испанците са се срещали 9 пъти в най-авторитетния европейски клубен турнир до момента. Първите 3 двубоя са в полза на Ливърпул - финалът през 1981 година и двата 1/8-финала през 2009-а.

Впоследствие "кралския клуб" обръща изцяло статистиката в своя полза. В груповата фаза през 2015-а печели и двете срещи, а след това идва финалът от 2018-а, когато Реал триумфира с 3:1. През пролетта на 2021-а 1/4-финалите предоставят нова възможност на "червените" да вземат реванш, но испанците спечелват първия мач с 3:1 и завършват наравно 0:0 във втория. Най-пресният спомен от дългото съперничество е от миналата пролет, когато на финала в Париж възпитаниците на Карло Анчелоти вдигнаха 14-та си купа от надпреварата.

Сега "лос бланкос" ще са частично отслабени заради липсата на Тони Кроос, Ферлан Менди, Мариано Диас и Орелиен Чуамени. За Ливърпул под въпрос до последно ще е Дарвин Нунес, който получи травма в рамото при победата срещу Нюкасъл през изминалия уикенд, а с контузии са Тиаго Алкантара, Луис Диас, Ибрахима Конате и Калвин Рамзи.

Началният съдийски сигнал тази вечер от 22:00 часа ще бъде даден от румънеца Ищван Ковач.