Боряна Калейн и Стилияна Николова ще играят на Световната купа по художествена гимнастика в Атина, която ще се състои между 17 и 19 март.

Българската федереация публикува официална позиция, тъй като в предварителните заявки за надпреварата са посочени имената на Калейн и Магдалина Миневска.

Стилияна Николова в момента е с изтекъл лиценз, който е в процес на подновяване. Треньорският щаб на националния отбор е решил в Атина да се състезават именно тя и Калейн.

"Във връзка с изтекла информация за Световната купа в Атина от сайта на ФИГ, бихме искали да внесем разяснение. За участие в Световните купи има срокове за заявки, които се спазват стриктно, в противен случай се заплащат глоби. Срокът за поименна заявка на СК в Атина изтече на 17.02.2023 г. Заявките се попълват онлайн на платформата на ФИГ, където автоматично излизат всички предварително качени на платформата състезатели, треньори, съдии и медицински персонал. Състезателите задължително трябва да имат активен лиценз. Треньорското ръководство е определило за участие в Атина Калейн и Николова, но на Стилияна лиценза изтича на 27 февруари. Нейният лиценз вече е подаден за подновяване, но тя не излиза в платформата през месец март. Затова, за да се запази втората участничка в състезанието, се наложи да се регистрира произволно име, което ще бъде коригирано, след като Николова е с подновен лиценз от месец март. За Световните купи и Световните първенства заявки се подават само към ФИГ. За международни турнири те се подават към организаторите. Замяна на състезател е възможна до началото на състезанието. Могат да се заменят имена, но не могат да се добавят състезатели", пише във Фейсбук страницата на БФХГ.