Британският спринтьор Чиджинду Си Джей Уджа, който изтърпява 22-месечно наказание за приемане на допинг по време на Летните олимпийски игри в Токио преди две лета, няма да получи публично финансиране, ако не плати 10 хиляди паунда на държавната агенция UK Sport, съобщи ДПА.

Лекоатлетът бе отстранен от състезателна дейност до 5 юни 2023 година, след като даде положителен тест за забранени субстанции в японската столица.

От UK Sport оповестиха, че по време на наказанието Уджа не може да е спонсориран и все още няма да отговаря на условията за финансиране, ако не плати дължимата сума.

"Комисията установи, че Уджа автоматично е нарушил правилата за допустимост за финансиране заради предишното неспазване на антидопинговите правила. Редом с това, на заседание на комисията, проведено на 31 октомври 2019 година бе установено, че той има неизплатени задължения към UK Sport. Сумата от 10 665 паунда остава дължима и докато не е напълно изплатена, той не може да получава публично финансиране“, споделят от UK Sport.

Британецът загуби сребърния си олимпийски медал с щафетата в бягането на 4 по 100 метра, макар впоследствие да бе установено, че не е взимал умишлено забранени субстанции.