В София стартираха Държавните индивидуални училищни първенства по шахмат за 2023 г. Над 200 ученици се включиха в надпреварата за отличията в 12 отделни групи до 7, 9, 11, 13, 15 и 17 години при момчетата и момичета. Толкова голям интерес към шахматна проява не е бил наблюдаван през последните години у нас.

Състезанията бяха открити от проф. д-р Диана Ковачева – Омбудсман на РБ, д-р Делян Георгиев – кмет на столичния район "Изгрев“ и Васил Антонов – председател на БФШ 2022. Проф. д-р Диана Ковачева и д-р Делян Георгиев направиха символични първи ходове при най-малките състезатели.

Организатор на събитието е "Българска федерация по шахмат 2022“, със съдействието на Шахматен клуб "ЦСКА“. Искрени благодарности организаторите изказват на спонсорската фирма "Монна Интернешънъл“ ЕООД, на Националния STEM център и хотел "Рай“. Това е поредното състезание от държавния спортен календар за 2023 г., което се реализира на високо ниво.

Четири на брой са отлично оборудваните зали, в които талантливите деца ще играят по 7 кръга. Първенствата ще продължат до неделя, когато в 16 часа ще се състои официалната церемония по награждаване на шампионите.