Полша се присъедини към бойкота на Световното първенство по бокс през 2023 г. заради участието на руски спортисти в него със знаме и химн, съобщава Sport.pl.

"Ние сме последователни в действията си. Ние бяхме едни от първите, които решиха да бойкотират състезания, в които ще участват граждани на Русия и Беларус “, каза Maciej Demel, вицепрезидент на Полската боксова асоциация.

По-рано стана известно, че няколко други европейски страни, включително Швеция, Чехия и Обединеното кралство, както и САЩ и Канада, са решили да пропуснат турнира. "Участието в Световното първенство ще наруши не само санкциите на Международния олимпийски комитет (МОК), потвърдени на 2 февруари, но и принципите на честна игра и прозрачност“, обясниха позицията си от американския отбор .

На 5 октомври Международната боксова асоциация (IBA) допусна боксьори от Русия и Беларус до международни състезания под егидата на организацията. Спортистите имат право да се състезават под национални знамена и ако спечелят, ще бъде изпълнен националният химн.