Хана Йоберг триумфира с титлата в индивидуалния старт на 15 километра от световното първенство по биатлон в Оберхоф, Германия.

Шведката направи един пропуск в стрелбата си при 20-е си опита и завърши с време 43:36.1 минути. Тя заслужи втората си световна титла в дисциплината след Йостерсунд през 2019 година.

Втора на 10.3 секунди остана Лин Першон. Тя не допусна грешка в стрелбата, но не успя да се справи толкова добре с мекия сняг, колкото Йоберг и загуби повече от минута в бягането, спрямо сънародничката си.

Бронзовият медал взе Лиза Витоци. Италианката свали първите 19 мишени при стрелбата си, но пропусна 20-ата и това се оказа решаващо. Витоци остана на 28 секунди от Йоберг и продължава да няма злато в голямо състезание.

От българките с най-предно класиране е Милена Тодорова. С 5 пропуска тя завърши на 5:29.3 минути от Йоберг, което ѝ отреди 36-о място. Даниела Кадева приключи 72-а с 3 грешки и повече от 10 минути изоставане, а Мария Здравкова направи 12 пропуска и остана на последното 90-о място от завършилите с изоставане на над 20 минути.

Следващият старт от световното първенство по биатлон е в четвъртък, когато ще се проведе индивидуалната смесена щафета.