Една от приятните изненади от груповата фаза на настоящото издание на Шампионска лига – белгийският Брюж, приема Бенфика в първа осминафинална среща от Шампионска лига. Двубоят в Брюж е от 22:00 часа българско време.

Двата тима се изправят един срещу друг в мачове от европейските клубни турнири за първи път в историята.

До първото си класиране за осминафинали в най-престижния клубен турнир в света белгийците стигнаха, спечелвайки второто място в групата си и изпреварвайки Атлетико (Мадрид) и Леверкузен. Брюж бе изпреварен само от другия португалски гранд – Порто.

Впечатляващо представяне в груповата фаза направи и Бенфика, спечелвайки групата си в конкуренцията на един от големите фаворити за трофея – Пари Сен Жермен, както и с тази на Ювентус.

След подновяването на сезона тимът на Брюж е много далеч от това, което бе през есента. Тимът е на четвърто място в шампионата на Белгия и без реални шансове за титлата на страната този сезон, като в последние си девет мача има само една победа. Кризата доведе и до уволнението на треньора Карл Хьофкенс, като от края на миналата година начело на Брюж е Скот Паркър, но засега работата му не впечатлява.

Тимът на Бенфика е на другия полюс, като е лидер в шампионата на Белгия. В последния си мач отборът загуби в турнира за Купата на Португалия гостуваните си на Брага след дузпи. Иначе в последните си четири мача в шампионата на Португалия Бенфика има четири успеха, като е вкарал 11 гола и не е допуснал нито един.

Голямата промяна в Бенфика, в сравнение с есента, е отсъствието на една от големите звезди на отбора – аржентинецът Енцо Фернандес, който бе продаден на Челси за 121 млн. евро.

Реваншът в Лисабон е на 7 март.