Два от носителите на трофея в Шампионска лига – Борусия (Дортмунд) (сезон 1996/97) и Челси (сезони 2011/12 и 2020/21) се изправят един срещу друг на стадион "Сигнал Идуна Парк“ в Дортмунд, в първа осминафинална среща от Шампионска лига. Двубоят е от 22700 часа българско време.

Мачът е исторически, тъй като двата отбора ще играят за първи път един срещу друг в официален мач от евротурнирите.

Заемащият в момента третото място в Бундеслигата тим на Борусия (Дортмунд) стигна до преките елиминации в най-престижния клубен турнир в света като втори в групата си от предишната фаза на състезанието. Тимът от Дортмунд бе изпреварен само от първенеца на Англия Манчестър Сити.

Борусия влиза в мача след серия от шест поредни победи във всички турнири, след подновяването на сезона след Световното първенство. В последните си пет мача играчите на треньора Един Терзич са допуснали само 3 гола, като са вкарали 13.

Футболистите на Борусия ще разчитат и на факта, че у дома тимът е загубил в Шампионска лига само четири от последните си 21 срещи. Но и с мисълта, че три от тези поражения са срещу английски отбори. Борусия ще опита да промени историята, тъй като отборът няма победа в последните си 10 мача срещу английски съперници.

Челси е на 10-о място във Висшата лига, като двубоят не идва в най-подходящия за тима момент. Въпреки сериозните инвестиции на трансферния пазар в последните два прозореца, отборът е много далеч от това, което изискват феновете и ръководството на клуба.

Селекцията на мениджъра Греъм Потър спечели само три от последните си 14 двубоя във всички турнири и има само една победа от осемте си срещи от началото на 2023 година. Отборът е в серия от три поредни равенства, като последният успех е във Висшата лига от 15 януари като домакин срещу Кристъл Палас (1:0).

Челси спечели групата си от предишната фаза на турнира, като записа четири победи едно равенство и една загуба.

Реваншът в Дортмунд е на 15 март.