УЕФА се извини на Ливърпул, че първоначално обвини феновете на английския клуб за хаоса, създаден преди миналогодишния финал в Шампионска лига срещу Реал Мадрид. Късно снощи бе публикуван доклад на независима комисия по въпроса.

Мачът закъсня с 36 минути, след като хиляди привърженици на Ливърпул бяха възпрепятствани да влязат на стадион "Стад дьо Франс". Срещата се игра на 28-и май, а Реал Мадрид спечели с 1:0, като преди двубоя френската полиция използва сълзотворен газ срещу привържениците, като това бе документирано от видеа и снимки.

УЕФА и френските власти обвиниха за проблемите много отпечатани фалшиви билети, което доведе до хаос пред вратите, въпреки че комисията заяви, че не намира подобни доказателства.

"От името на УЕФА още веднъж бих искал най-искрено да се извиня на всички, които пострадаха при разигралите се събития без да имат най-малка вина. Мачът трябваше да бъде празник на върха на клубния сезон в Европа."

"По-специално искам да се извиня на феновете на Ливърпул за преживяванията, които имаха по време на срещата, както и за съобщенията, разпространени преди и по време на двубоя, вменяващи вина. Те бяха обвинени несправедливо за забавянето на началния съдийски сигнал", заяви генералният секретар на организацията Теодор Теодоридис.

Докладът на независимата комисия по случая съставлява обобщения, доказателства и показания в рамките на 220 страници. Самата комисия се председателства от Тиаго Брандао Родригеш - член на португалския парламент. В нея влизаха юридически, полицейски консултанти и специалисти по организиране на събития, както и представители на фен групи.

Независимата комисия разкритикува действията на парижката полиция за това, че не е работила съвместно с други заинтересовани в случая страни, участващи в организацията на финала и не е предотвратила или отстранила проблемите на входовете на стадиона. Също така използването на сълзотворен газ и лютив спрей е намерено за неоснователно и прекалено прибързaно, без достатъчно основания да се прибегне до такива мерки.

"УЕФА има централна роля в организацията на финала и невъзможността да обезпечи нужната безопасност, отсъствието на съвместно сътрудничество и липсата на опити да бъдат елиминирани организационните проблеми в самия ден се явяват първия проблем на безопасността. Френската федерация по футбол носи отговорност заедно с полицията като страна, предоставяща стадиона си".

Комисията смята, че този казус трябва да послужи като тревожен сигнал за страната преди провеждането тази година на Световното първенство по ръгби и на Олимпийските игри догодина. Финалът миналата година в Шампионската лига трябваше да се състои в Санкт Петербург, но УЕФА го отне от руснаците заради войната в Украйна.

Съгласно данни на Министерството на вътрешните работи на Франция повече от 100 човека бяха задържани за различни нарушения на обществения ред на стадиона и в района на фензоните преди началото и по време на самата среща. В сблъсъците пострадаха 7 служители на полицията.

По-рано вчера ръководството на Ливърпул изрази дълбокото си разочарование от изтичането на материали от самата комисия в медиите.

"Изключително разочароващо е, че доклад с такова значение, такава важност за живота на футболните привърженици и бъдещата безопасност, се вижда излязъл в медиите и публикуван по този начин. Изминаха повече от осем месеца работа на независимия панел и е правилно и правилно да публикуваме съдържанието на доклада на нашите поддръжници по подходящ начин. Ще изчакаме да получим по официален път решенията им и всички становища“, гласи съобщението на Ливърпул.

Самият Родригеш Брандао е бил разплакан от фенове, разказващи историите си за "Стад дьо Франс" и паралелите, които са направили с катастрофата в "Хилзбъро" през 1989-а година - с която някои от разпитаните са имали пряк опит.