Най-добрите сабльорки на България - Олга Храмова, Йоана Илиева и Емма Нейкова записаха най-доброто класиране на българската женска фехтовка в турнири за Световната купа, спечелвайки златните медали в отборната надпревара в Ташкент.

В състезанието участваха 20-те най-силни тима в света.

Възпитаничките на фехтовална академия "Васил Етрополски“, подготвени от националния треньор Ивайло Воденов, пропуснаха първия кръг от елиминациите в Ташкент заради добрите си класирания през годината и играха директно за място сред най-добрите осем – срещу Испания. В изключително оспорван двубой сабльорките ни победиха с 45:44. В среща за място на полуфиналите отборът ни се изправи срещу Италия и отново игра със самочувствие и висока класа, като записа победа с 45:42.

В двубоя за място на финала сабльорките ни излязоха срещу изключително силния тим на Южна Корея, поведоха от самото начало и бяха безапелационни – 45:39 за България.

Във финала Храмова, Илиева и Нейкова се срещнаха с Азербайджан и победиха с 45:40.

Фехтовачките ни поведоха в резултата и водеха до шестия двубой, когато Азербайджан обърна резултата. При 29:30 Олга Храмова показа невероятна игра, отбеляза шест поредни туша и стигна до 35:30. До края фехтовачките не допуснаха нов обрат, спечелиха с 45:40 и триумфираха в надпреварата.

Златните медали идват напълно заслужено за Храмова, Илиева и Нейкова. През последните сезони те играят все по-уверено, с висока класа и воля за победа, и отбелязват прогрес в класирането за Световната купа. Преди година те записаха рекордно шесто място в Тбилиси за Световната купа, в конкуренцията на 25 държави, а днес доказаха, че вече са в елита на световната сабя.