Бившият марокански тенисист Юнес Рашиди бе изхвърлен от спорта до края на живота си, след като бе признат за виновен в уреждането на 135 мача - най-големият брой нарушения от един човек, откриван някога в спорта, съобщи Международната асоциация за тенис-интегритет (ИАТА).

36-годишният Рашиди е участвал в уреждане на двубои с двама алжирски играчи, които съвсем наскоро бяха санкционирани от ИАТА. Случаите и на мароканеца, и на алжирците са установени след съвместна работа между ИАТА и белгийската полиция.

"По делото се произнесе независимият служител за борба с корупцията Джани Сублиер, която намери всички обвинения за потвърдени от нужните доказателства. 135-те нарушения или уредени срещо са наистина фрапираща цифра и тя наложи глоба в размер на 34 хиляди долара като допълнение към забраната да се занимава със спорт до края на живота си", сe казва в изявление на ИАТА днес.

Рашиди, който в кариерата си достига най-високо ниво в ранглистата на ATP до 473-о място на двойки, в момента е със забрана да играе, да бъде треньор или да присъства на каквито и да било тенис събития, които са под контрола на АТР или на Международната федерация по тенис (ИТФ).

Наричан Кралят на уредените мачове, Юнес Рашиди се бил фокусирал върху турнири от ниско ниво, в които медийното отразяване не е голямо, както и публика почти не е имало. Той има изненадваща последователност в участия на турнири, които се намират за залагане в някои не особено популярни букмейкъри.

Организацията ИАТА е създадена на среща между всички тенис-организации на световно ниво с ясната идея да следи единствено и само почтеността на двубоите и да наблюдава за нередности.