Държавните шампиони за младежи и девойки до 20 години за 2023 г. бяха излъчени на 5 февруари (неделя) в столичния хотел "Маринела“, съобщиха за "Фокус“ от БФШ 2022.

Шампионската титла на ФИДЕ майстор Никола Кънов не е изненада за тези, които следят отблизо неговото шахматно израстване. За 15-годишния състезател на ШК "Елит“ София това е първо участие на държавен шампионат до 20 години. В стартовия списък Кънов беше поставен под номер 1 от общо 24 шахматисти и имаше нелеката задача да защити това място.

След седемте изиграни партии по швейцарска система Кънов еднолично оглави крайното класиране, с цяла точка пред младежите, разделили 2-4 място.

През изминалата година Никола Кънов беше удостоен от Международната шахматна федерация с титлата ФИДЕ майстор и към момента е в Топ 100 на шахматистите до 18 години в света!

През настоящата година младият талант се надява да има възможност да продължи участията си в силни международни турнири за постигане на следващата си цел - придобиване на титлата Международен Майстор (International Master).