Първата ракета на България в женския тенис - Виктория Томова излиза днес от 12:30 часа българско време срещу бившата номер 13 в света и финалистка от Откритото първенство на Франция (Ролан Гарос) през 2021-а година - Анастасия Павлюченкова в среща за влизане в основната схема на турнира в Линц, Австрия. Състезанието е от категория "WTA 280".

Двете нямат среща в Тура до момента.

През миналата 2022-а година Павлюченкова беше измъчвана от травма в коляното и не можа да защити точките които спечели от достигнатия финал на Ролан Гарос. Рускинята дори не успя да спечели мач от миналия януари до тази година, навлизайки в серия от 6 поредни поражения, а в ранглистата в момента е номер 844.

Павлюченкова спечели първия си мач от миналия сезон именно в първи кръг на квалификациите в Австрия, побеждавайки 123-ата в света Виктория Кужмова от Словакия с 6:3, 6:4 за малко повече от час игра.

Томова, която днес изпадна от "Топ 100", има две поражения този сезон - от олимпийската шампионка Белинда Бенчич с 0:2 сета и от рускинята Екатерина Андреева с 1:2 сета. В първи кръг на квалификациите в Австрия българката елиминира представителката на домакините - Барбара Хаас с 6:2, 6:1 за по-малко от час игра.