Българските сабльорки Калина Атанасова, Белослава Иванов, Ана Михайлова и Емма Нейкова спечелиха сребърните медали в отборната надпревара на турнира "Аспарухов меч", валиден за Световната купа девойки. Тимът ни игра впечатляващо и под ръководството на националния наставник Ивайло Воденов записа най-доброто си класиране в състезание от подобен ранг. Сребърният медал е нова страница в историята на българската фехтовка, в която липсваше отборен медал от Световна купа за девойки.

На пътеките в зала "Колодрум" излязоха 11 тима, сред които бяха безспорните лидери в този спорт: Италия, Унгария, САЩ, Франция, Германия. В изключителна конкуренция фехтовачките ни демонстрираха увереност и желание за победа, и останаха само на една крачка от титлата.

В първата си среща Атанасова, Иванова, Михайлова и Нейкова победиха категорично тима на Германия с 45:35. Във втория си двубой, за влизане в топ 4, сабльорките ни надделяха над Турция с 45:27. Срещата за място във финала изправи състезателките ни срещу унгарките, като българките отново превъзхождаха съперничките си и спечелиха с 45:37. Във финала италианките поведоха от самото начало и не изпуснаха преднината си до края, като затвориха срещата с 45:39 и спечелиха надпреварата.

В отборната надпревара при младежите участваха 19 тима от 19 държави. Ивайло Александров, Виктор Филев, Тодор Стойчев и Георги Златаров завършиха на осмо място. В първата си среща те победиха Полша с 45:34. В двубоя за място сред най-добрите четири сабльорите ни отстъпиха пред Египет с 38:45. В първата среща за разпределение на местата от 5 до 8 те отстъпиха пред Румъния с 32:45, а след това загубиха от Испания с 36:45 в спора за 7-8 място. С показаното в Колодрум младежите затвърдиха позицията си сред най-добрите осем в света, играят стабилно и намират формата си преди предстоящите европейско и световно първенства.