Бирсент Карагарен бе избран от спортните журналисти за "Футболист на годината“ на Пловдив за 2022 година. Това стана в традиционната анкета на информационна агенция "Темпо Нюз“ и електронното онлайн издание TempoNews.net.

Бившата звезда на Локомотив (Пловдив) и настоящ играч на ЦСКА-1948 спечели приза, със солидна разлика. В битка за първото място 30-годишният национал събра 75 точки, цели 43 повече от нападателя на Ботев (Пловдив) Антоан Бароан. Френският голмайстор остана втори в класацията с 32 точки.

Третото място заслужи нидерландският ас на Ботев (Пловдив) Елвис Ману, с 26 точки.

На четвъртото място се нареди правещият добър сезон защитник на Ботев (Пловдив) Виктор Генев, със 17 точки.

Любопитно е, че едва на петото място с 14 точки, остана капитанът на Локомотив (Пловдив), трикратен и миналогодишен победител в анкетата – Димитър Илиев. Съотборникът му – хърватският титулярен вратар Динко Хоркаш, зае шестата позиция, като събра 9 точки, с една повече от капитана на Ботев (Пловдив) Тодор Неделев, който се нареди на седмото място.

36 спортни журналисти от 25 медии, гласуваха тази година в шестото поредно издание на анкетата "Футболист №1 на Пловдив“, като лично дадоха своя вот за призьорите.

Бирсент Карагарен бе избран от феновете на Локомотив (Пловдив) за играч №1 за отминалата 2022 година. Отделно бързоногото крило получи и наградата “Гол на годината" за попадението си срещу ЦСКА-София при победата над “червените" с 2:0 на 8 април 2022 година.

Карагарен записва своя дебют за мъжкия национален отбор на България на 11 октомври 2019 година в европейската квалификация срещу Черна гора, завършила 0:0.

Бирсент Карагарен е роден на 6 декември 1992 година в Асеновград. Юноша е на местния Асеновец (Асеновград), където дебютира при мъжете, а през 2011 година преминава в "Локомотив“ (Пд).