Съединените щати няма да подкрепят инициативата на Украйна за бойкот на предстоящите през следващата година олимпийски игри в Париж, ако в тях бъдат допуснати представители на Русия и Беларус.

Международният олимпийски комитет обяви, че може да допусне спортисти от двете държави да се състезават във френската столица, но под неутрален флаг, а не с националните им знамена и символи.

Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер обяви, че неутралният флаг дава абсолютна гаранция, че спортистите не участват като представители на Русия и Беларус. Олимпийският и параолимпийски комитет на САЩ също подкрепиха участието на състезателите от двете държави на Олимпиадата под неутрален флаг и без национални химни.

На 10 февруари в Англия ще се проведе среща на спортните министри на европейските държави или представители на организациите, отговарящи за спорта в тях, където ще бъде дискутирана съвместна позиция за решението на МОК да допусне спортисти от Русия и Беларус до участие на олимпийските игри в Париж.