Йоханес Клаебо и Йона Сундлинг спечелиха спринтовете на 1.3 километра свободен стил при мъжете и при жените от Световната купа по ски бягане в италианския зимен център Тоблах.

Клаебо измина дистанцията за 2:30.58 минути и постигна 14-та победа от началото на сезона. Той изравни постижението на бившия си съотборник Мартин Сундби за най-много успехи за Световната купа в един сезон.

Втори с изоставане от 56 стотни завърши друг норвежец - Холвард Солаас Таугбьол, а трети е Федерико Пелегрино (Италия) с изоставане от 72 стотни.

В класирането за Световната купа при мъжете водач е Клаебо с 1821 точки. Втората позиция е за Пол Голберг (Норвегия) с 1640 точки, който днес остана 13-ти, а трети с 1271 точки е италианецът Федерико Пелегрино.

При дамите 28-годишната Сундлинг постигна втората си победа за сезона. Тя спечели финала с време от 2:49.76 минути. Втора на 65 стотни от нея остана Мая Далквист, а тройката допълни Джесика Дигинс (САЩ) с изоставане от 81 стотни.

При жените класирането в Световната купа се оглавява от норвежката Тирил Венг с 1481 точки, която остана 24-та днес. Втора с 1295 точки е финландката Керту Нисканен, а трета е Дигинс с 1276 точки.

Световната купа в Тоблах, която е последна преди първенството на планетата по ски северни дисциплини, продължава в събота с интервалния старт на 10 км за мъже и жени свободен стил.

Световният шампионат в Планица (Словения) започва на 22 февруари.