Олимпийският огън ще пътува по море, пише АП. Вместо да пристигне по земя, пламъкът за Игрите в Париж през следващото лято ще достигне дестинацията си по море от Гърция, като ще бъде на борда на тримачтов кораб, който ще акостира в пристанището на Марсилия.

Организаторите на най-големия спортен форум обявиха пътя на огъня в кметството на Марсилия, която е бивша гръцка колония, основана преди 2600 години.

Според традицията, пламъкът ще бъде запален от слънчевите лъчи на церемония в древна Олимпия. Впоследствие ще бъде пренесен с факла до Атина и през Средиземно море с кораб до известното старо пристанище на Марсилия, където огънят ще бъде посрещнат от лодки по крайбрежието, заявиха французите.

Факелът ще пътува до яхтеното пристанище на Марсилия, където ще се проведат олимпийските състезания по ветроходство, а стадионът в Марсилия ще бъде един от домакините на мачовете по футбол, допълниха организаторите.

След това ще бъде пренесен по суша в традиционна щафета с факла, преди да пристигне в Париж, за да запали котела и официално да се открият Олимийските игри, които ще се проведат между 26 юли и 11 август.