Организаторите на Летните олимпийски игри в Париж споделиха, че ще се съобразят с решението на Международния олимпийски комитет (МОК) за участието на руски и беларуски спортисти, след като украинският президент Володимир Зеленски призова МОК да им забрани участие на най-големия спортен форум на планетата, съобщава "Ройтерс".

Миналата седмица МОК разкри, че Олимпийският комитет на Азия е предложил на руските и беларуски атлети възможност да се състезават на турнири в Азия, предизвиквайки недоволство от страна на Киев, който призова руските спортисти да бъдат наказани заради войната на Русия с Украйна.

Зеленски подчерта, че разрешаването на Русия да участва на Олимпийските игри през следващото лято би било равносилно на демонстрация, че "терорът по някакъв начин е приемлив".

"Докато конфликтът продължава, Париж 2024 би искал да изрази пълната си солидарност с Украйна, с нейния народ и украинските олимпийски и параолимпийски комитети, които са изправени пред невъобразима криза", се посочва в писмено изявление на организаторите до "Ройтерс", подчертавайки, че МОК предприе няколко мерки срещу Русия и Беларус.

"В отговор на това Международният олимпийски комитет предприе редица наказания от февруари 2022 година, включително нито едно международно спортно събитие да не се организира или подкрепя от международна федерация или национален олимпийски комитет в Русия или Беларус. Никакви знамена, химни, цветове или каквато и да е друга идентификация на тези страни не се показват на нито едно спортно събитие или среща, включително на всички спортни съоръжения. Никой представител на руското правителство или държава не може да бъде поканен или акредитиран на международно спортно събитие", пишат още от организационния комитет.

Според домакините на Игрите тези санкции "пряко или косвено засягат участието на руски и беларуски спортисти в определени квалификационни турнири за Париж 2024".

Французите обясниха, че ръцете им са вързани за това кой може да се класира за следващите Олимпийски игри.

"По отношение на присъствието на руски и беларуски спортисти на Игрите в Париж 2024, трябва да припомним, че системата за класиране се определя от международните федерации, от МОК и от Международния параолимпийски комитет. Нашето желание е олимпийското движение, параолимпийското движение и спортистите да преживеят Игрите в Париж през 2024 година в дух на мир, зачитайки ценностите за братство и солидарност", се казва още в изявлението.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 година.