Латвия и Полша ще обмислят да бойкотират Летните олимпийски игри в Париж догодина, ако на спортисти от Русия и Беларус бъде позволено да участват заради войната в Украйна.

Докато различните правителства в Европа, включително Латвия и Полша, осъдиха желанието на Международния олимпийски комитет (МОК) да позволи на руснаци и беларуси да се състезават под неутрален флаг, а Украйна заплаши да бойкотира Игрите, отговорът на националния олимпийски комитет на Латвия бе категоричен.

"Ако Олимпийските игри се провеждаха сега и на руските, и беларуски спортисти бе позволено да участват в тях, отборът на Латвия нямаше да отиде на това състезание", сподели президентът на Латвийския олимпийски комитет Зорзс Тикмерс пред латвийската обществена телевизия в понеделник, според изявление, предоставено от комитета на АП.

Тикмерс е сребърен медалист по гребане като част от отбора на СССР на Олимпийските игри в Москва през 1980 година, когато много страни, включително САЩ, ги бойкотираха в знак на протест от нахлуването на съветските войски в Афганистан.