Руският олимпийски комитет направи изявление относно санкциите на олимпийската среща на върха, проведена на 9 декември срещу Русия. 

ROC подчерта, че санкциите не са били подкрепени единодушно на събитието. "В декларацията на олимпийската среща по въпроса за връщането на руски и беларуски спортисти на международната арена много ясно се посочва, че участниците в срещата единодушно са подкрепили това решение. В същото време ограниченията и санкциите, предложени на участниците в срещата срещу Русия и Беларус , напротив, не са били подкрепени от Руската православна църква (РПЦ)“, се казва в изявлението.

По-рано Международният олимпийски комитет (МОК) съобщи , че санкциите са приети единодушно и не подлежат на обсъждане. В резултат на това няма да се разглежда опцията за допускане на руснаци до турнири с флага, химна или друг идентификационен знак на тяхната страна.

На 25 януари МОК обяви , че обмисля възможността за индивидуално допускане до състезания за руски и беларуски спортисти. Пояснява се, че само спортисти, които не са подкрепили провеждането на специална операция в Украйна и не са нарушили антидопинговите правила, ще могат да получат разрешение да участват в международни турнири.