Гросмайстор Виктория Радева спечели титлата на страната при жените по класически шахмат.

Родената на 15 май 2001 година в Пловдив Радева, чийто треньор е Йордан Иванов, става за трети път шампион на страната при жените.

11 поредни години в различни възрастови групи е шампионка на България за девойки. На 19 години става осмата българка с гросмайсторско звание. Едно от най-големите й постижения е вицесветовна шампионка от световното по шахмат в Бразилия през 2010 година.

"След като два пъти съм печелила тази титла, исках да я спечеля и трети път. Бях изключително концентрирана, въпреки че бе един, мога да кажа, луд финал, защото имаше много силна конкуренция и много обрати. По време на първенството дадох всичко от себе си. Когато спечелих последната партия и разбрах, че ставам шампионка, бях много развълнувана. Трябваха ми около 10-тина минути, за да осъзная, че съм успяла отново да завоювам тази титла“, развълнувано сподели победителката и допълни, че условията и провеждането на турнира са били отлични и на европейско ниво.

Виктория Радева започва да тренира шахмат на три години и половина. Първите уроци по играта й дава нейният баща Славей Радев. От шаха тя се научава на концентрация и логическо мислене. Това й е помагало в училище и сега в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“, където учи "Национална сигурност“, трета година.

През месец февруари на гросмайстор Виктория Радева й предстои усилена подготовка за европейското индивидуално първенство за жени, което ще се проведе в края на месец март в Черна гора, Петровац.

70-тото издание на Държавното индивидуално първенство по класически шахмат за жени в България се проведе в дните 21 - 28 януари в столицата.