На държавните първенства по шахмат за мъже и жени се изиграха партиите от 6 кръг.

Стартиралата с 4 поредни победи Ива Виденова-Куляшевич допусна втора поредна загуба, този път от Петя Караиванова. Защитаващата титлата си от 2020 година Белослава Кръстева надделя над сензацията от петия кръг Анджелика Ненова и оглави еднолично класирането с 4,5 точки. Следва я група от четири състезателки с по 4 в актива си, а на точка от нея са още 4. Разликата между първо и девето място е само точка и това предполага особено оспорвана последна третина от женския шампионат.

При мъжете на първа маса водачът и рейтинг фаворит Кирил Георгиев направи реми с белите фигури срещу Васил Спасов и остана начело с 5 точки. По този начин Димитър Даскалов, който успя да спечели срещу Красимир Русев, се доближи само на точка от Георгиев и днес след 15:00 часа ще се срещне с него в пряк двубой. В групата от състезатели с по 4 точки са Салимова, Спасов, Николов и Йорданов.

За изключителната борбеност в шампионата свидетелства продължителността на доста партии, в които играчите се сражаваха близо 5 часа. В шестия кръг с такива се отличиха Раева и Радева, чиято битка продължи над 100 хода, както и Кънов и Йорданов - 98 хода. Тези състезатели оставиха съдийския състав без вечеря, но приковаха вниманието на най-търпеливите зрители до последната минута.

Шампионатите се провеждат до 28 януари.