При отсъствието на водача в общото класиране за Световната купа Марко Одермат, неговите съотборници в швейцарския национален отбор по ски алпийски дисциплини Лоик Меяр и Джино Кавизел оглавиха класирането след първия манш на нощния гигантски слалом в Шладминг, Австрия. Одермат не започна на "Планай“ днес заради травмата на коляното, която получи по време на първото спускане в Кицбюел, Австрия миналият петък.

В първото спускане Меяр кара много силно и с време от 1:09.05 минути поведе с 0.64 секунди на Кавизел, който води с 0.42 на норвежеца Хенрик Кристоферсен. За Принца на Викингите отсъствието на Одермат е златна възможност да се доближи до швейцареца в битката за малкия кристелн глобус в гигантския слалом. В нея преди днешния старт Одермат има преднина от 115 точки на норвежкия състезател.

Липсата на Одермат е добра новина и за Александър Омод Килде, който може да се доближи до швейцареца в общото класиране за Световната купа. В него разликата между двамата е 225 точки в полза на швейцареца, който през този сезон преследва своя втори пореден голям кристален глобус. След първия манш Килде е осми, с изоставане от 1.87 спрямо водача Меяр.

Вторият манш на нощния гигантски слалом в Шладминг започва в 21:45 часа българско време.