В петия кръг на държавното първенство по шахмат за мъже и жени  лидерът при дамите и безспорен фаворит Ива Виденова-Куляшевич допусна загуба с белите фигури от 12-годишната надежда Анджелика Ненова, съобщиха от БФ Шахмат.

Така борбата за титлата се разгаря с нова сила, като авансът на Куляшевич пред следващите я Кръстева, Ненова и Раева е вече само половин точка.

Тук 16-те участнички представляват 12 клуба, като сред тях личат имената на 3 гросмайсторки и 3 международни майсторки, а на покрилата всички изисквания на международната федерация Белослава Кръстева предстои утвърждаване също за гросмайстор. Водачката в класирането Виденова е носител и на титлата за мъже международен майстор.

Очакваното с огромен интерес дерби на първа маса в първенството на силния пол между многократния шампион Кирил Георгиев и новата звезда сред жените Нургюл Салимова завърши с победа на опита над младостта. По този начин Георгиев се откъсна на цяла точка от преследвачите си и в следващия кръг ще срещне Васил Спасов.

Седем гросмайстори и трима международни майстори, както и редица млади и перспективни състезатели, представители на 17 клуба от цялата страна, си оспорват призовите места. До края и на двата шампионата остават 4 кръга, в които се очертава безкомпромисната борба за отличията да продължи с пълна сила.

Шампионатите се провеждат до 28 януари в столицата.