Стартираха 85-то Държавното индивидуално първенство по шахмат за мъже и 70-ят шампионат за жени. В тях участват общо 44 състезатели – 28 при мъжете и 16 при жените.

Сред участниците са едни от най-силните състезатели като Нургюл Салимова, Ива Виденова-Куляшевич, Белослава Кръстева, Виктория Радева, Надя Тончева, Адриана Николова, Кирил Георгиев, Мартин Петров, Радослав Димитров, Васил Спасов, Момчил Петков и др.

Организатор на събитието е Българска федерация по шахмат 2022.

Шампионатите ще се проведат до 28 януари в София.

Първенствата бяха открити от зам.-министъра на младежта и спорта Петър Георгиев, изпълнителния директор на спонсора Ангел Ирибозов и председателя на "Българска федерация по шахмат 2022" Васил Антонов.

Г-н Васил Антонов откри официално шампионатите, като изтъкна значението на двата най-важни стълба за възстановяване на достойното място на българския шахмат – Министерството на младежта и спорта и спонсорите от Palms Bet. "Добрият синхрон в дейността, както административен, така и финансов, дава възможност да гледаме с оптимизъм напред. Две години държавни индивидуални първенства по класически шахмат за мъже и жени не бяха провеждани. Ето защо това събитие е дългоочаквано от състезателите и любителите на този спорт. Българската федерация по шахмат 2022 успя да ги възобнови. Следващата година е олимпийска за шахмата и ние вярваме, че ще осигурим необходимия бюджет в неколкократно по-голям размер от досегашния." – подчерта в изказването си Васил Антонов.

Г-н Петър Георгиев сподели радостта си от бързите стъпки, с които лицензираната федерация възстановява шахматния календар у нас. Той изрази увереност, че състезанията в различните възрастови групи също ще бъдат организирани на много високо ниво. Показателно е, посочи зам.-министърът, че и днес в тези шампионати виждаме редица млади състезатели. "В мое лице и в лицето на министър Лечева вие имате пълна подкрепа в посоката, в която се движите.“

"Шахматът учи на свободен избор, за който носим отговорност за всеки свой ход.“ С тези думи г-н Ангел Ирибозов приветства елита на българския шахмат, като пожела спортсменска игра и успех на всички участници.

Партиите ще могат да се наблюдават както на живо, така и по интернет. 

Наградният фонд на Държавното индивидуално първенство е общо 18 500 лева - 10 200 лева за мъжете и 8 300 лева при жените. Шампионът при мъжете ще заслужи 2500 лева, а при жените – 2000 лева. Победителите в двете надпревари ще получат подпомагане за участие в Европейското първенство в размер на 1000 лева. Заедно със своите подгласници те ще намерят място и в националния отбор на България по класически шахмат. Допълнително таксите към Европейския шахматен съюз за участие на Европейското първенство на първите трима в крайното класиране (при мъжете и жените) ще бъдат заплатени от Българската федерация по шахмат 2022.