В България е установен първи случай на нов вариант на КОВИД-19, който се наблюдава с повишено внимание от Световната здравна организация. Става въпрос за нов подвариант на познатия щам "Омикрон“, който е най-заразният до момента. Това каза в ефира на bTV Ива Христова – директор на Ценнтъра по заразни и паразитни болести.

Той обаче не протича тежко, не води до повече хоспитализации и смъртни случаи, успокои епидемиологът. "Появата му носи потенциален риск от повишаване на заболеваемостта от КОВИД-19.“

Ива Христова напомни, че у нас все още доминира грипът, който протича тежко, защото имунитетът ни е спаднал след две почти нулеви години. "Тепърва се очаква заболеваемостта да се повиши. Ние сме почти на върха на вълната, до 1-2 седмици ще се стигне във всички области. После ще започне да намалява и това е позитивното“.

Повишена е и заболеваемостта при децата от варицела, както и от скарлатина, обясни Христова. Тя препоръчва хората да се пазят и да подсилват имунитета си чрез допълнителен прием на витамините С и D.