Националният отбор на България за юноши под 17 години се класира за Европейското първенство през тази година. Момчетата на селекционера Андреа Буратини победиха Гърция с 3:0 (25:15, 25:22, 25:18) във втория 1/2-финал от евроквалификацията в София, който се игра в зала "Левски София“.

С този успех малките "лъвчета“ се класираха за финал, където ще срещнат Финландия. Добрата новина за българите дойде от изненадата, която финландците поднесоха в турнира. Те се наложиха над Сърбия с 3:2 гейма в първия 1/2-финал и също се класираха за финалния мач. Въпреки че участва в турнира, Финландия е извън официалното класиране на зона BVA, като ще търси място на Евроволей на втори кръг от квалификациите. Така на практика съставът на България е първи в крайното подреждане, ден преди края на надпреварата и добива право на директна квота за шампионата на Стария континент.

Последната среща от турнира ще е само за престиж за родните национали. България - Финландия е на 22 януари от 20:00 часа. Преди това от 17:30 часа за бронзовите медали ще играят Гърция и Сърбия.

Това ще бъде е среща помежду им, след като на старта на турнира българите надделяха над “суоми“ с 3:0.

Най-резултатен за победата на България бе Петьо Иванов със 17 точки (1 ас, 3 блока). Канстантин Манолев добави 11 точки.

Европейското първенство ще се проведе от 19 до 30 юли в Черна гора.