Европейската шампионка по бокс в категория до 48 кг и световна бронзова медалистка от миналата година - Севда Асенова беше определена за спортист номер 1 на Русе за 2022 година в анкетата на спортните журналисти, организирана от местния вестник "Утро" и oбщина Русе.

Асенова е европейска шампионка и бронзова медалистка от Световното първенство за жени при най-леките - до 48 кг. Тя е и държавна шампионка на България. Боксьорката печели отличието за трети път.

"За мен е чест. Гордея се със себе си, че постигам такива успехи. Възстановявам се от контузия. Предстоят ми важни турнири", каза Асенова.

Втори в анкетата се нареди състезателят по вдигане на тежести от тежко-атлетическия спортен клуб "Русе" Ангел Русев. Той е европейски шампион за мъже от първенството в Тирана, Албания, а на световното първенство за мъже в Колумбия зае шесто място. Шампион е в изтласкването на европейското първенство за юноши.

На трето място е състезателят на боксов клуб "Русе" Радослав Росенов. Той е европейски шампион за мъже до 23 г. от турнира в Харватия, носител е на купа "Странджа" при мъжете и държавен шампион на България по бокс.

За треньор на годината бе обявен Съби Събев. Той е треньор в боксов клуб "Русе" и е личен треньор на Севда Асенова и на Радослав Росенов.

Наградата за приложник номер 1 взе състезателят по авиомоделизъм на спортен модел клуб "Приста" Елеонора Павлова.

Наградата "Отбор на годината" на Община Русе се присъжда на отбора по хандбал "Мартен 67".

Всички отличени получиха грамоти, кристални статуетки и парични награди.

По време на церемонията състезатели от различни спортни клубове в Русе демонстрираха своите умения.