Футболната асоциация на Уелс се договори за равно заплащане на състезателите в мъжките и в женските национални отбори, обявиха от централата.

Новото споразумение ще обхваща периода до и след Световното първенство за мъже през 2026-а година, както и женския Мондиал през 2027-а година. Заплащането е на базата на покани за мачовете, както и на база прекарани дни по време на лагерите.

Съобщението на уелската централа идва няколко месеца след като Футболната федерация на САЩ реши да сложи точка на дългогодишен спор и да утвърди равно заплащане на националните отбори в двата пола. След тази сделка в Америка обясниха, че това е забележителен момент в спорта.

"Надяваме се, че това ще позволи на бъдещите поколения да демонстрират самочувствието, че това се случва в нашата страна. Което е важно за нашето общество като цяло. Това споразумение дава увереност на нашитe отбори. Гледаме с увереност към квалификационните кампании за Евро 2024 при мъжете и за Евро 2025 при жените. Надяваме се да бъдем свидетели на успехи и на двата ни представителни отбора в бъдеще", се казва в становището на Футболната централа на Уелс.

От там допълват, че това е послание и за бъдещето.

Уелският национален отбор се върна на Световното първенство тази зима в Катар след отсъствие, продължило от 1958-а година, но "драконите" останаха без победа и заемат 28-о място от всичките 32 отбора. Дамите са на 32-ро място, но през 2023-а година няма да участват на Световното първенство.