В момента грипната картина е класическа - бързо развитие на симптомите бронхити и пневмонии. Другата седмица се очаква почти всички области да са в епидемия. Няма натиск върху здравната система, болестта засяга всички възрастови групи, но има достъпни по цени ваксини за всички, това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предава репортер  Агенция "Фокус".

Епидемиологичната ситуация е динамична, всяка област ще решава дали да има ваканции самостоятелно, стана ясно от думите на министъра. Варна, Ямбол, София-област и Добрич,  почти са достигнали епидемиологични стойности, каза още Кунчев.

От думите на доц. Кунчев стана ясно, че данните за грипната епидемия показват, че се развива абсолютно по класически начин и според очакванията. Към първите области - Бургас, Шумен и Стара Загора се включиха Ловеч, Пазарджик и Габрово. Няма да бъде удължавана епидемиологичната обстановка и ще се върнат в училище учениците в Бургаска област. Освен разпространението на вълната, вече имаме и първата област, която излезе от епидемиологични стойности. Щабовете ще решават по места, в зависимост от ситуацията.

"Това, което можем да очакваме, без да правим някакви твърди прогнози е ,че вероятно още днес ще се вземе решение за обявяване на епидемиологична обстановка в Пловдив, като там засега учениците ще продължат да учат, тъй като процентът на отсъстващите не  е много висок - между 10 -14 и 15%, като подобна е и ситуацията в Габрово",  допълни  доц. Кунчев.

"По отношение на щамовия състав нещата вече се поизясниха. Водещ стана щамът AH1N1Victoria, който заема 59% от всички случаи. Следва го щамът H3N2Darvin - около 30 %. В 10% е установеният грип тип "Б"", каза още той.

Междувременно продължава циркулацията на Ковид вируса, но няма кой знае какъв натиск върху здравната система. От 250 детски легла, заети са само 60-70 от деца с някакви усложнения от грип.

Той подчерта още, че тестовете и за грип, и за Ковид са на достъпни цени. Няма възрастова група, в която да няма случаи на грип, но най-уязвими са градинска и ученическа възраст, както и хората над 65 години. От другата седмица почти половината от областите вече ще бъдат в епидемия.