Калоян Методиев, директор на института "РЕГО“,  в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България"  

Според аргументите на президента Румен Радев, той е избрал БСП, защото левицата има най-голям шанс за съставяне на работещо правителство с третия мандат. Единици от коментаторите, и то близки или част от ръководството на партията споделят убеждението на държавния глава. Преобладават обаче тези, според които президентът е връчил неизпълнима задача на Корнелия Нинова, с което в навечерието на конгреса я е доубил политически, защото според тях шансът за правителство на БСП е отрицателен. Дали левицата няма да ги опровергае? Наш гост е Калоян Методиев – директор на Института "РЕГО“. Данайски дар ли връчи на рождения ден на Корнелия Нинова президентът Румен Радев?

Да, категорично. И мога да кажа две неща по отношение на връчването на мандата. На първо място през последната седмица видяхме две лица на една монета. Слави Трифонов, който удари дъното с песента за Лена Бориславова, и Румен Радев, който връчи мандата точно на рождения ден на Корнелия Нинова. Защо, е резонният въпрос, не го направи в петък, в сряда миналата седмица, ден-два-три по-рано беше абсолютно възможно. Очевидно със Слави Трифонов имат един и същи подход и затова са един отбор с един културен код в политиката. Второто нещо, което може да се каже по отношение на този мандат и в продължение на това, което казахте в началото – всички коментатори извън 3-4 от кохортата са на мнение, че даде мандата на БСП, за да намали шанса й за кабинет до максимум и да удари Нинова. Цитатите, които използвахте, са показателни, и наистина това е обединение, защото да накараш да говорят в един глас Илиян Василев и Калина Андролова например, които са огън и вода по отношение на тезите си, е наистина майсторство. Така че връчването на този мандат показа, че имаме президент, който не е държавник, който гледа единствено личния си интерес, дребнав, предвидим, отмъстителен, несигурен и в крайна сметка опитващ се да запази максимално дълго едноличната си власт.

Отмъщение или безизходица разчитате в хода на държавния глава?

Отмъщение със сигурност. Той си е харесал това пространство и по-голяма част от политическия му инженеринг върви натам. Неслучайно основната линия, по която работи служебния кабинет е да изчегърта кадри именно на БСП и да трудоустроява такива от вътрешната опозиция, ама най-ярките, най-радикалните, и да напасва собствения си дневен ред. Просто той си е навил на пръста, че тази партия трябва да я вземе, да му се подчинява, да му слугува, както 5-6 проекта през последните 2 години, които създаваше и които управляваше в нарушение на Конституцията, и новите, които в момента структурира.

Предпоставя ли се, че БСП няма да състави правителство? Защо масово говорят така?

Шансовете са много малки поради заявките на останалите политически сили, поради раздробения парламент, поради различията, поради много фактори. Никога в политиката не се казва, че нещо е обречено на 100%, но по отношение на реализацията на този мандат към момента шансовете са минимални. Нека да ги определим като един конски косъм.

Добре, но ето, лидерът Корнелия Нинова предвижда 4 стъпки за оползотворяване на мандата. Дали обаче ще успее политически да отиграе ситуацията?

Вижте, тя е достатъчно опитна в политиката, един от най-опитните политици в момента. Мисля, че се доказа, независимо кой я  харесва и кой не, като човек с позиция, но едновременно намиращ решения, градящ мостове. Виждате и при правителството на четворната коалиция тя беше човекът, можем да го кажем най-отговорно, който спасяваше на няколко пъти правителството, въпреки атаките отвън и колизиите вътре. Виждате и при избора на председател на парламента, пак без нейната намеса този парламент въобще нямаше да се роди и да тръгне. Така че тя е доказала, че в кризисни ситуации може да взима държавнически решения. Мисля, че не трябва да се подценява това нейно качество.

Най-важната стъпка, която тя съобщи, е свикване на лидерска среща, за да се изясни дали партиите искат да има правителство или да си прехвърлят горещия картоф. Допускането на две възможности вече не говори ли, че необходимите за парламентарно мнозинство партии няма да подкрепят БСП, и това не е ли много хитър ход на Нинова, за да си остави и тя врата за измъкване?

Вижте, лидерската среща беше необходима. Така се прави в политиката, защото това са центровете на власт, където се взимат крайните решения, това са лидерите на партиите и техните ръководства. Предвид кризисната ситуация не бива да изключваме нито един вариант, включително и това, че от подобна лидерска среща може да се роди нещо позитивно за страната. Най-малкото успех е това, че лидерите на партиите ще седнат да си говорят, защото сме изправени пред опасност от сриване на политическата система в държавата, на промяната на конституционния ред, на търкаляща се власт по улицата, която с всичките си последствия, икономически и социални, ще вкара страната в още по-голяма криза. Така че аз приветствам този подход – важно е те да седнат и да си говорят, независимо, че са различни, не се харесват, имат тежки отношения през годините. Но както виждате,  президентът успя да обедини немислими коментатори по отношение на оценките си за определени събития. Така че нека да не изключваме нищо в хода на това, което ще се случва в следващите дни.

Г-н Методиев, вие сте опитен анализатор: как би изглеждала формулата за работещи решения за стабилизиране на държавата?

Връщане на властта в парламента, създаване на работещо правителство, премахване на служебното правителство, защото кризата в държавата дойде именно от президентския апетит да се управлява чрез служебни правителства, и през този инструмент да се създават политически партии, да се унищожават, да се използва властта с користна цел да се разклаща партийната система, а това е европейският модел. Ние трябва да си отговорим като общество, какъв модел искаме: ориенталски, към който в момента ни тласкат и в който живеем със съответните резултати, или европейски? Европейският модел е моделът на политическите партии, различни, които представляват различни интереси – кой каквото си хареса, за него гласува, търси се някакъв консенсус, баланс, парламентарни републики и нещата вървят. Ние неслучайно сме единствената държава, която има служебен кабинет като институт в Европейския съюз, и единствената държава, която е на последно място в момента не само по социално-икономически показатели, но изпадаме и зад Румъния по отношение на "Шенген“, на Еврозоната. Това служебно правителство играе пагубна роля в развитието на страната в момента и се надявам мислещата част от обществото да го осъзнава, за да се обедини по отношение на взимането на мерки за спирането на това антиевропейско явление в политиката.

Според тезата на Бойко Борисов, ако сега не се създаде кабинет, а се тръгне на поредни предсрочни избори, трябва да се мисли за промяна на политическата и на избирателната системи. Вече се чуват гласове за гръцки вариант с бонус за брой резултати или за мажоритарни избори. Според вас този дебат актуален ли е и какви са вашите виждания по въпросните варианти?

Актуален е, но трябва да става интелигентно, трябва да става много внимателно. Защото ако се тръгне на рязка промяна, може да се окаже, че в мътната вода някой ще лови риба, а този някой, който разполага с ресурсите в момента в държавата от край до край, всичко – икономически, политически, държавни, няма интерес от стабилизиране на системата. Така че трябва да се тръгне отдолу нагоре, т.е. от самите политически партии в цялото си многообразие от темата различия, които имат: коренни, геополитически, идеологически, каквито искате различия, но да седнат заедно и да изработят модел, при който да е най-добре за държавата и най-добре се изразяват интересите на гражданите. Пак повтарям, това трябва да стане внимателно, елегантно с едно премахване на служебните кабинети като начало, на този дисбаланс във властта, за да не може при следваща криза една президентска институция, на каквато случихме сега, която е алчна за власт и за ресурси, да разклаща система, да разбива партиите, да разбива държавата и да акумулира в себе си власт по ориенталски модел. Това е ключово в момента да се разбере. Съгласен съм тук с Борисов – промяна трябва, но трябва да стане с консенсус, интелигентно и с всички на масата, и с кръгла маса.

Как се отразяват скандали през последната седмица: с британския терорист и депутатката от "Демократична България“ и с разследваната заради незаконна дейност, търгуваща с криптовалута и финансираща партии платформа NEXO?

Отразиха се сериозно. Нанесоха сериозни щети и върху две от партиите, които бяха замесени, на първо място "Демократична България“, на второ място са "Продължаваме промяната“. Очевидно става въпрос за международен скандал, в който е въвлечена България, и не може да си затваряме очите за него. По въпроса с британската депутатка…

Българската депутатка и британския терорист. 

Мисля, че това беше преекспонирана медийна история. Оказа се, че тя просто е от същото село и е ходила да превежда, след като я е викнала кметицата, на въпросния англичанин, набеден за терорист. Така че не отдавам сериозно значение на него. Но при всички случаи това може да е повлияло за решението за даването на мандат, ако ме питате как последната седмица повлия на политическата ситуация.

Дали когато президентът каза по адрес на Кирил Петков и Асен Василев: "Ще надживеем и тази шарлатания“, вече не е бил информиран за разразилия се в САЩ скандал с NEXO?

Четох подобен анализ в един от водещите български сайтове. Звучи логично. Още по-малко, че нямаше контекст за определянето на собствения си проект за шарлатания. Много по-тежки моменти имаше, когато той се скара с "Продължаваме промяната“ през февруари миналата година по отношение на газовите му интереси, когато бяха засегнати с уволнението на шефа на "Булгаргаз“, нескончаемите му атаки през април, през май, през юни, свалянето на правителството, което се дирижираше от самия него – тогава не бяха шарлатани, в един момент ни в клин, ни в ръкав в началото на декември, и то от Албания, без да го пита никой реши, че те са шарлатани. Така че тази теза ми звучи логично, най-малкото поражда въпроси. А и ме подсеща за нещо друго: защо президентът, който се изказва за щяло и не щяло много често и се бърка в неща, които не са работа на президентската институция, вече цяла седмица мълчи по отношение на скандала NEXO? Ни вопъл, ни стон.

Изпреварихте въпроса ми. Щях да ви попитам: как е било възможно да се стигне до този скандал? Как 5 години тази платформа е работила и оперирала от България при положение, че е преточила 94 млрд. долара – това е БВП на страната ни за 2 години, и някак никой не й е обърнал внимание?

Вижте, тя единствено е локализирана в България, нито е регистрирана в България, оперира на американския, британския и немския пазар.

От България обаче.

Да, от България. В този смисъл сигналът за нещо нередно идва от американската страна, от партньорските служби. Британците се включиха,  последно и германците, че има нещо нередно около тази платформа. Очевидно имаме пропуск от българската страна, не е била забелязана ли преди да бъде сигнализирано? Очевидно тепърва, според мен, тепърва ще излизат интересни развития, взаимовръзки, кирливи ризи от цялото начинание NEXO, тази криптоперачница ли е, банка ли е, не мога да го определя, точно какво е било, и тепърва това ще показва и други такива схеми, с които се е оперирало. Такова ми е усещането, нямам информация, нямам данни. Не познавам този бизнес, този свят, той е специфичен, но усещането ми е такова.

Че едва ли NEXO е била единствена?

Това си мисля. Някаква схема, някаква ниша, която е била открита, но която в крайна сметка явно е стъпила накриво и получи зверска плесница. Няма бляскаво бъдеще пред тия участвали в схемата, след като са ги нарочили глобални сили, като САЩ, Великобритания, Германия, няма къде да се скрият.

Друго нещо, което прави впечатление, е, че схемата възниква 4 години след OneCoin на Ружа Игнатова. Очевидно във времето, когато се е смятало, че тази криптовалута, призната вече отвсякъде за мошеническа, е успешен проект, и се прави втори, който по някакъв начин я надгражда, но работи на същия принцип. Няма да спра да се изненадвам: по тази тема къде са ни били службите?

Две неща бих искал да кажа. От една страна съм горд, че има българи, които имат подобни познания за глобалния свят, за новите технологии, но от друга страна ме е срам, защото за пореден път влизаме в световния обмен, ставаме топ новина със злоупотреби, с измами, с далавера, не с нещо положително. И за NEXO, и за Ружа…

Игнатова.

… Игнатова, просто в световния бизнес това е петно върху България.

На NEXO гледано ли е като на политическа касичка? Не казвам партийна, а политическа – в по-общ контекст?

Очевидно всеки бизнес по някакъв начин от определено ниво нататък, когато е голям, гледа да има свързаност с политиката. Това не е български феномен, регулирано е в тези държави, за които говорим, в Западна Европа, в САЩ, т.нар. "лобизъм“, в Брюксел. В България няма подобна регулация, има прозрачност на даренията. И виждате, че именно при даренията за кампаниите миналата година се вижда,  какви точно са тези взаимовръзки. Пак има някаква прозрачност и отчетност, и благодарение на нея виждаме свързаността на NEXO или предпочитанията към определени политически сили. И тук искам да кажа още нещо, според мен тепърва ще изскачат и други интересни неща покрай, просто е много голямо това творение, форма или фирма, бизнес, прекалено голямо е, за да не е пуснало пипала и другаде.

Доколко е възможна прогнозата, г-н Методиев, че до местните избори ще бъдем управлявани все от служебни кабинети? Днес я чухме няколко пъти, като се почне с Христо Иванов и се стигне до други анализатори?

Чувам я и аз от анализатори, и се чудя, на базата на какво го смятат. Не може да предпоставящ нещо при положение, че ако не се състави сега правителство, за което ще има лидерска среща, все пак отиваме на едни нови избори. Това вече ще е катастрофа. Ние вече половин година сме управлявани от служебен кабинет, и то само на базата на нарушение на Конституцията, защото президентът с всички възможни средства размотава мандатите, имитира преговори, подхвърляния, разтяга срокове. 6 месеца ние вече сме управлявани от служебен кабинет, който си прави собствена политика за години напред. Представете си още 6 месеца същото, и хипотезата, че при местните избори може да настане още по-голям хаос, защото служебният кабинет, може да се подпиша тук във въздуха пред вашите слушатели, ще се намеси и в местните избори, ако му се оставят тези ресурси. Виждате, че апетитите за власт са нескончаеми, нарастват в геометрична прогресия. Ето виждате, че това, което се иска от парламента в момента, се поставя като условие от служебния кабинет, е едно-единствено: гласувайте законите по Плана за възстановяване, за да може служебното правителство да харчи парите от Европа, да не се окаже, че през определени фирми, свързани с президентския кръг ще ги харчи. Мисля, че времето ще покаже дали е така, и то много скоро.

Каква кампания, какви избори за 49-ия парламент и какви крайни резултати очаквате?

Да стигнем до кампания. Очаквам тежка кампания, поредната, очаквам умора. Не очаквам, а знам, че има объркване в избирателите, че има апатия, че им писна, че не разбират вече какво се случва в този хаос на разделение и на братоубийствени войни, все едно не сме българи, а враждуващи кланове. Изворът на това нещо трябва да бъде прекратен, трябва да отидем на изборите всеки със своята програма: един ще държи евроатлантически вектор, друг социален вектор, трети национализъм, четвърти либерален подход. Всеки да предложи собствения си проект, но да търсим допирните точки, при които може да се формира някакво правителство, ако не сега, не дай си Боже, да не успеят тези усилия на Нинова, да имаме правителство на пролет и да се разсече Гордиевия възел на кризата. Имаме нужда от предвидимост, от успокояване на ситуацията и от устойчивост, за да можем да си решим вътрешните проблеми: социални, икономически, "Шенген“,  Еврозоната. Тези задачи вече чукат на вратата. Иначе ще гледаме през Дунава Румъния, като по времето на Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов. Това е истината.

Докога партиите ще гледат на себе си като на племенни кланове? Защото те се изявяват точно като такива.

Мисля си, че мъдростта ще ги споходи в следващите седмици или месеци, защото вече става въпрос за тяхното физическо оцеляване и за съществуването на партийната система. Мисля, че Христо Иванов имаше някъде прозрение, и го видях лидера на "Демократична България“, че не е луд тоя дето яде баницата, а ние сми виновни. Т.е. вижда се тази саморефлексия вече по отношение на ключовия проблем в държавата – къде е центърът на властта.

Цоня Събчева