Младата българска хокейна надежда Нино Томов, който играе в канадския Драмондсвил Волтижьор, е един от малкото европейци в отбора, който непрекъснато демонстрира прогрес, сподели генералният мениджър на клуба, цитиран от вестник Journalexpress.ca.

Повод за коментарите e напускането на Томас Холечек. 17-годишното крило се завръща в родината си Чехия, след като не е отговорил на изискванията и в последните 14 мача дори не е бил в групата за мачовете. През последните години Драмондсвил има лош опит с европейските нападатели Лука Гомбок (Словения), Жулиен Род (Швейцария) и Фабиан Хохегер (Австрия).

Освен това бе заявено, че българският защитник Нино Томов ще завърши сезона с Волтижьор. Предлагайки игра, която е едновременно проста и ефективна, 18-годишният новобранец постоянно напредва и вече играе важна роля в синята линия на отбора.

"С Нино преживяваме донякъде същото, което имахме с Тимо Никл преди няколко години. Той е млад играч, който много иска да успее. Все още трябва да свикне с тежестта на нашия график, но ние харесваме това, което ни предлага. Нино Томов отговаря на физическата работа и е активен в играта", казва шефът на клуба от Младежката лига на Квебек по хокей на лед (QMJHL).

Въпросният Тимо Никл в момента е на 21 години и е състезател на шведския колос АИК (Стокхолм), но в драфта бе избран от Анахайм Дъкс през 2020-а година. Те обаче за момента не са решили да му предложат договор, но държат правата му.

В 39 мача до момента през сезона Томов има 12 точки (2 гола и 10 асистенции). През 2019-2020 на 18-годишна възраст австрийският краен бранител Тимо Никл натрупа 39 точки (10-29) в 58 мача. Заради пандемията надеждата на Анахайм Дъкс обаче трябваше да продължи кариерата си в Европа, където е и до момента.