Най-добрата родна състезателка по шорттрек - Катрин Маноилова се класира за полуфиналите на 1500 метра, за четвъртфиналите на 500 метра и на 1000 метра на Европейското първенство по шорттрек за мъже и за жени, което продължава в полския град Гданск.

На 1500 метра Маноилова завърши на трето място в трета серия. Другата българка Михаела Петрова се нареди четвърта в пета серия и отпадна.

При мъжете Иван Дончев и Стефан-Александър Кюмюрджиев отпаднаха на четвъртфиналите на 1500 метра. 

На 1000 метра Катрин Маноилова завърши втора във втора серия, а пред нея беше само двукратната олимпийска шампионка и световна рекордьорка на тази дистанция Сузане Шултинг от Нидерландия. Михаела Петрова остана четвърта в четвърта серия. При мъжете Дончев и Кюмюрджиев продължават на репешажите.

На 500 метра Маноилова се нареди трета в седма серия, а Петрова остана пета в четвърта. В спринта при мъжете българите не се класираха за полуфинали.

При смесените щафети България в състав Дончев, Кюмюрджиев, Маноилова и Петрова финишира на трета позиция в първа четвъртфинална серия с 2:52.075 минути и останаха зад Нидерландия и Полша.

При щафетите мъже на 5000 метра Дончев, Кюмюрджиев, Димитър Георгиев и Асен Гюров се наредиха четвърти във втора серия без време.

Европейското първенство по шорттрек в Гданск продължава в събота и неделя.