Алекса Ерски, победител в тазгодишното издание е на тв шоу "Игри на волята“ спечели титлата в категория до 72 кг в класическия стил на Държавното първенство за мъже и жени, което продължава в Сливен. Сърбинът стигна до полуфиналите без да даде точка, където се наложи над Илия Мустаков с 4:1, а в решителната схватка преодоля Петър Горняшки с 8:0. Срещите на Алекса в зала "Васил Левски“ изгледа годеницата му Елица Янкова, бронзова олимпийска медалистка от Рио 2016.

Семьон Новиков
триумфира с титла при дебюта на държавното първенство по борба, класически стил в Сливен.

Натурализираният у нас украинец постигна пет победи, като в оспорван финала при 87-килограмовите се наложи с 1:1 над национала Йоан Димитров.

Преди това европейският шампион от 2020-а спечели с по 9:0 срещу Деян Ангелов и Христомир Пиронков, на четвъртфиналите се наложи над Теодор Георгиев с 8:0, а на полуфинала надви Светослав Николов с 9:5.

От този сезон украинецът с наш паспорт вече има право да се бори за България и на международния тепих. В кариерата си той има и две световни титли при 23-годишните.

Златото от миналата година защити чеченецът с наш паспорт Абу-Муслим Амаев. В категория до 63 кг състезателят на ЦСКА записа три категорични победи без да даде точка на съперниците си. А на финала срази с технически туш Кристиян Бахчеванов.

Амаев започва с туш срещу Християн Инавов, после надви Августин Спасов с 10:0.

Шампион на първенството стана и борец №1 у нас за 2022 г. Кирил Милов тримфира при 97-килограмовите. На финала европейския шампион и сребърен медалист от световното първенство спечели без борба.

С бронз в дебюта си при мъжете се окичи Гриша Назарян. Най-малкият си на именития Армен Назарян стигна до полуфиналите при 60-килограмовите, където бе спрян от бъдещия шампион Недялко Петров. Но след това успя да се пребори за отличието.

Травма отново застигна Тарек Абдеслам. Натурализираният у нас египтянин се върна на тепиха след едногодишна пауза, но на  четвъртфиналите получи контузия срещу Росиан Дермански, който след това взе и титлата в категория до 82 кг.

Шампиони станаха още Стефан Георгиев (55), Иво Илиев (67), Айк Мнацаканян (77), Мариян Маринов (130).

На първенството участва и цяло семейство – Юлиян Георгиев, който е играеш треньор и председател на клуб "Ботев-93“ (Враца), неговият син Димитър, който направи дебют при мъжете със 7-о място и съпругата му Ирена Георгиева, която утре ще участва при жените.

Схатките при дамите започват от 10 ч и ще бъдат излъчвани на живо на сайта на БФ Борба.

В неделя е надпреварата при мъжете в свободния стил.