Капацитетът на детското отделение на врачанската МБАЛ "Христо Ботев“ е зает изцяло. Всичките 20 легла са запълнени от деца с различни усложнения от вирусни инфекции и най-вероятно ще бъдат разкрити допълнителни легла. Това каза за Агенция "Фокус“ д-р Бисер Тодоров от педиатричното отделение. Той посочи, че през последната седмица се наблюдава рязко повишение на болните от грип.

"Почти всяко трето дете, което преглеждам в кабинета ми е с  грип А. Той върлува в момента заедно с респираторния синцитиален вирус, който най-често прави усложнения като бронхиолит и пневмония“, каза д-р Бисер Тодоров.

По думите му натовареността на педиатричното отделение на врачанската многопрофилна болница се дължи и на факта, че повечето от пациентите от областта се насочват към Враца.

Освен запълненият капацитет на детското отделение във врачанската болница, д-р Бисер Тодоров посочи и като друг основен проблем липсата на важни лекарства при усложнения от вирусните инфекции в аптеките.

"В практиката си рядко изписвам антибиотици, но се оказа че в аптечната мрежа те липсват. Изчерпани са и антибактериалните лекарства, което ни принуждава да се връщаме към терапевтични схеми от преди 25 години“, коментира още д-р Тодоров.

Росица ВАЛЕНТИНОВА