Карлос Алкарас няма да спечели две поредни титли от "Големия шлем“. Испанецът ще пропусне Аустрелиън Оупън заради контузия в крака,  която е получил по време на предсезонната си подготовка, съобщава самият той с публикация в "Туитър“.

Новата контузия на Алкарас означава, че той пропуска двата най-големи турнира след като стана № 1 – Финалите в Торино и Откритото първенство на Австралия.

Последният официален мач на испанеца бе на 4-и ноември, когато се оттегли от "Мастърс“ турнира в Париж заради контузия на коремните мускули.

Отсъствието на Алкарас ще окаже влияние върху основната схема в Мелбърн. Тя ще бъде оглавена от Рафаел Надал, но все още не е ясно, кой ще бъде водач на другата половина.

В момента Каспър Рууд е № 3 в ранглистата, но Стефанос Циципас ще го изпревари, ако днес победи Матео Беретини.

В същото време Новак Джокович ще бъде поставен под № 4, което означава че няма да срещне Надал, Рууд или Циципас до полуфиналите. И четиримата имат шанс да изместят Карлос Алакарас от първата позиция, при евентуална титла в Мелбърн.

Тейлър Фриц се придвижва до № 8, а сред най-високопоставените остават Феликс Оже-Алиасим, Данийл Медведев и Андрей Рубльов.

Жребият за основната схема ще се тегли на 12 януари.