Футболната асоциация на Гана (ФАГ) нареди на всички отбори да запазят минута мълчание по време на мачовете, които ще се играят този уикенд и през следващата седмица в знак на почит към най-великия футболист - Едсон Арантес до Насименто - Пеле, предаде ГНА.

Решението последва декларация на ФИФА до всички асоциации членки и организатори на футболни състезания да запазят минута мълчание по време на всички двубои, докато светът скърби за трикратния световен шампион.

В писмо, изпратено до ФАГ от световната футболна организация, се казва: "В знак на солидарност със семейството и приятелите му, Бразилската футболна асоциация, Бразилия и всички футболни фенове, които го обичаха толкова силно, знамената в централата на ФИФА ще бъдат спуснати на половин мачта, а ФИФА призовава всички организатори на състезания да запазят минута мълчание преди всеки футболен мач през предстоящия уикенд и през седмицата след това".

В отговор на изявлението на ФИФА ФАГ поиска всички срещи от betPawa Premier League (Висшата лига в страната), Access Bank Division One League (първа лига в страната) и Malta Guinness Women's Premier League (женската лига) да се провеждат с едноминутно мълчание преди началото на всеки мач в знак на признателност към усилията на трикратния носител на Световната купа.

82-годишният Пеле почина в късните часове на четвъртък в болница "Алберт Айнщайн" в щата Сао Пауло, Бразилия, след дълго боледуване от рак на дебелото черво.