С влизането във Формула 1 Ауди ще е готов да доставя задвижващи системи на други отбори в световния шампионат. Това съобщи главният изпълнителен директор на Ауди Формула Рейсинг Адам Бейкър пред испанския вестник AS.

Ауди ще дебютира във Формула 1 през 2026 година, като преди това ще завърши изкупуването на Заубер, а плановете на германците са през 2028 година пилотите на състава да печелят състезания.

Според правилата, доставчикът на задвижващи системи, които работи с най-малко отбори, може да бъде задължен от ФИА да доставя и на тези, останали без мотори. От Ауди заявиха, че няма проблем за това.

"ФИА може да изиска от нас да доставяме задвижващи системи и на други отбори, както е по правилата. Ако се случи това, ние ще сме напълно готови. Но за момента не си търсим клиентски отбор, още е рано за това. Фокусирани сме изцяло върху нашата програма за изграждането на заводския ни отбор", каза Бейкър.

Той обясни и дали Ауди ще получи предимство за сезон 2026, когато в сила ще влязат нови технически правила във Формула 1.

"От сезон 2026 започва нов цикъл в развитието на спорта, с нови правила, ние ще започнем от самото му начало, става въпрос за смяна на шаситата и задвижващите системи. Това ще означава сериозни промени и може да отнеме част от предимствата на нашите съперници, които вече имат опит и ще е по-лесно да сме конкурентни на другите", допълни Бейкър.