Испания работи все по-усърдно по кандидатурата си за домакинство на Световното първенство през 2030-а, която трябва да е съвместна с Португалия и Украйна. Министерството на спорта вече е одобрило официално субсидия за 7.5 милиона евро за Кралската испанска футболна федерация за подготовката и развиването на кандидатстването.

В досегашните разчети за финансирането, които са оповестени от вестник “Марка", предвижданията са, че турнирът ще струва на страната между милиард и 400 милиона и милиард и 500 милиона. Изданието допълва, че първоначалните предвиждания показват печалба от над 5 милиарда и създаването на над 80 хиляди работни места. Очакванията са разходната част да бъде разделена на около 750 милиона евро за инвестиции в инфраструктура и около 680 милиона за организационни разходи. 

Другата сериозна кандидатура се очаква да бъде издигната от Саудитска Арабия, а на преминаването на Кристиано Роналдо в местния Ал-Насър е гледано като част от подобна кампания. П португалецът е най-вероятен посланик номер едно. В рамките на тази кандидатура има вероятност да бъдат включени Египет и Гърция, което може да направи Мондиал 2030 първият, който е организиран на 3 континента - Азия, Европа и Африка.