Лионел Меси, който стана световен шампион със състава на Аржентина на Мондиал 2022, както и първи във френския шампионат с отбора на Пари Сен Жермен, и най-добрата футболистка в последните години - Алексия Путеяс бяха избрани за най-добри спортисти на годината от Международната асоциация на спортните журналисти - AIPS.

Общо 420 журналисти от 113 държави гласуваха в традиционната анкета на международната асоциация. 

Лионел Меси събра общ сбор от 962 точки. Тази година той спечели и последния му липсващ трофей - световната титла, а освен това беше избран и за най-полезен футболист на Мондиала в Катар.

На второ място при мъжете завърши световния рекордьор в овчарския скок Арманд Дуплантис от Швеция. Младокът съба 373 точки. Трети е голмайстор номер 1 на Световното по футбол - Килиан Мбапе. Звездата на френския национален отбор по футбол има 366 точки.

При жените Алексия Путеяс (452 точки), се качи на върха след като през миналата година зае второто място. Испанката се превърна в първата футболистка, която печели в две поредни години най-ценното индивидуално отличие в този спорт - "Златна топка". Втора е многократната олимпийска и световна шампионка и носителка на множество световни рекордни в плуването - Кейти Ледецки. Тя събра 295 точки, а "Топ 3" допълва лекоатлетката от Вен ецуела - Юлимар Рохас с 243 точки. 27-годишната южноамериканка спечели световните първенства на открито и на закрито през този сезон, както и "Диамантената лига", а освен това подобри и световния си рекорд в тройния скок.