Завърналият се начело на мъжкия национален отбор по волейбол на България Пламен Константинов заяви, че ще изпрати повиквателна на Матей Казийски и би бил щастлив той да я приеме.

Специалистът, който говори пред родните медии за първи път, след като от федерацията го назначиха отново на поста, каза че не вижда причини в момента Казийски да не е част от тима.

Треньорът на руския Локомотив (Новосибирск), който ще съвместява поста със селекционерския в националния отбор, каза още, че е отказал предложение за тригодишен договор като селекционер и срокът на договора му е по-кратък.

Пламен Константинов заяви, че през последните години националния тим показва спад, като състезателите нямат нужния опит и достатъчно игрова практика. Той отчете, че е имало добър тренировъчен процес на отбора при Силвано Пранди и Николай Желязков.

Селекционерът отбеляза още, че играчите не трябва да бъдат товарени с нереални очаквания, тъй като младите още не са готови да носят толкова голяма отговорност, а другите нямат мотивация да играят за отбора.

Пламен Константинов бе категоричен, че е нужна добра сплав от по-опитни и млади играчи и ще опита да направи точно това. Той анализира, че в предстоящата предолимпийска година не трябва да се гледа в дългосрочен план, а да се извлече максимума от наличния потенциал. Според него, формата на отбор се дължи на апатията у състезателите, която, за него, е необяснима.

Специалистът обобщи, че в момента отборът ни не е в елита, но е близо като потенциал.

Пламен Константинов степенува и целите пред отбора по важност.

Според него, за Игрите в Лос Анджелис през 2028 година може да се мисли от догодина. Константинов посочи като приоритет Европейското първенство, защото сме един от домакините. Той добави, че като реалист осъзнава, че ще е трудно класирането за Олимпиадата в Париж.

На срещата с медиите присъства и президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев.

Той заяви, че целите пред отбора са били поставени още реди година. Задачата е участие на четвъртфинал на Европейското, а за олимпиаската квалификация цел не е поставяна.